Здавалося б, що може бути простіше звичайного кухонного ножа — ручка та лезо. Однак не все так очевидно, і правильне застосування цього інструменту — ціла наука! Різні види кухонних ножів призначені для різної роботи і відрізняються один від одного за формою, адже кожен з них пристосований для найбільш комфортного користування.
1. Універсальні ножі можуть бути різної довжини, мати пряме або хвилясте лезо без яких-небудь характерних особливостей. Вони призначені для грубого нарізання овочів.
2. Хлібний ніж має міцне довге лезо однакової ширини. Хвиляста ріжуча кромка розпилює хлібну кірку, а м'якоть ріже, не мнучи. Такий ніж підійде і для розрізання кавуна або дині.
3. Овочевий ніж має короткий міцне лезо і зручну ручку, ріжуча кромка рівна і пряма, загострений кінчик. Його використовують для очищення або різання овочів і фруктів. Щоб розріз був ідеальним, його краще робити одним рухом ножа.
4. Ніж для чищення — маленький легкий, з увігнутим лезом і гострим кінчиком. Викривлене лезо зручно для обробки округлих поверхонь овочів і фруктів, а гострий вигнутий кінчик — для вирізування зіпсованих місць.
5. Ніж для нарізки має довге лезо з нешироким полотном і гладкою ріжучою кромкою. Він призначений для акуратного нарізування на тонкі скибочки шинки, смаженого м'яса, копченої риби.
6. Ніж для м'яса зігнутої форми з розширюється до кінчика клинком. Така форма дозволяє концентрувати зусилля на тому чи іншому ділянці леза, щоб розрізати жилаве жорстке м'ясо.
7. Філейний ніж — самий вузький і довгий, призначений для відрізання тонких і рівних шматків м'яса або риби. Щоб розріз був ідеальним, його краще робити одним рухом ножа.
8. Ніж для зрізання м'яса з кісток має характерне змінюється по ширині лезо, яке розширюється біля основи і звужується до загостреного кінчика, ріжуча кромка вигнута. Таке лезо дозволяє проникнути всюди.
9. Кухарський ніж забезпечений широким і важким клинком, який дозволяє рубати капусту, овочі або зелень.
10. Японський кухарський ніж на відміну від звичайного має опущене вістрі і пряму різальну кромку. Він використовується для суші і сашимі, а також для нарізки грибів і імбирного кореня, оброблення м'яса та риби.
11. Ніж для м'якого сиру має в своєму прямому лезі заглибини або отвору, щоб уникнути прилипання сиру. На його кінці може бути двузубчатая вилочка для перенесення скибочок з дошки на тарілку.
12. У ножа для томатів довге лезо, нешироке і хвилясте, щоб без проблем розрізати щільну шкірку, не пом'явши м'якою середини. Такий ніж підходить для різання будь-яких фруктів і овочів з твердою шкіркою та ніжним м'якушем.
13. Кухонний топірець зручний для оброблення великих шматків м'яса. На відміну від інших ножів сокирою ріжуть рухами не вздовж розрізу, а вглиб нього.
Как правильно ухаживать за ножами?
Хорошие и качественные кухонные ножи стоят недешево, и любой хозяйке хочется, чтобы инструмент послужил ей как можно дольше. Залог долговечности кухонного инструмента заключается в правильном уходе.
1. Не следует хранить ножи с другими столовыми приборами, иначе они быстро затупятся. Хорошим вариантом хранения ножей может стать магнитная доска на стене или специальная подставка. Залог долговечности кухонного инструмента заключается в правильном уходе.
2. Мыть ножи нужно сразу после использования и не бросать их в раковину с другой посудой — так они могут подвергнуться коррозии и затупиться. Особое внимание стоит уделить пространству у основания лезвия ножа — на нем могут остаться частички пищи и привести к размножению бактерий. Чистый нож лучше сразу вытереть насухо.
3. Не стоит проверять ножом готовность горячих блюд: от сильного перепада температур клинок может стать хрупким и потускнеть.
4. Краще уникати обробних дощок з мармуру, кераміки і скла — вони сильно туплять ножі. Правильніше використовувати для нарізання продуктів дошки з бамбука, твердих порід дерева або пластику.
5. Не варто забувати періодично підточувати ножі і не перестаратися! Можна віддати їх на заточку в спеціальну майстерню або зробити це вдома самостійно.