Сотейник – поєднує в собі сковороду і каструлю. Відрізняється від звичайної сковороди більшою висотою стінок і довгою ручкою (оптимальна довжина 22-25 см), хоча зустрічаються і моделі з короткими ручками.
В основному використовується для тушкування, приготування соусів, пасерування. Сотейник можна застосувати і для варіння, і для смаження – це особливо зручно в тих випадках, коли потрібно струшування їжі в процесі готування або необхідно зберегти рідина в страві.
Ківш – різновид каструль з довгою ручкою, яка полегшує поводження з начинням. У той же час, обсяг ковша дещо менше, а довга ручка ускладнює використовувати ківш в духовці. Ківш добре підійде для підігрівання супів, приготування соусів, каш, відварювання овочів і картоплі.
Важливо: якісний ківш або сотейник повинен нагріватися рівномірно і швидко, щоб їжа в процесі готування не подгорала.
Сумісність з плитами
Більшість сотейників і ковшів сумісний з усіма видами плит. Однак для індукційної плити слід вибирати моделі з сталі, чавуну, нержавіючої сталі (метали, що володіють магнітними властивостями) з товстим дном. Сотейники зі знімною або металевою ручкою можна використовувати в духовці.
Матеріал корпусу:
Алюміній – недорогий, легкий і міцний матеріал, що має високу теплопровідність (а значить, швидкий нагрів). У той же час, алюміній не має антипригарних властивостей, складний у догляді (небажано застосовувати луги і кислоти, покриття легко дряпається) і чутливий до перегріву, що може спричинити за собою деформацію сотейника. Слід додати, що з-за малої ваги алюмінієвий посуд нестійка на плиті.
Чавун – класичний матеріал, що забезпечує рівномірний нагрів, добру теплоємність і стійкість (через його масивність). Цей матеріал добре витримує високі температури. Однак чавун чутливий до корозії і порівняно крихкий, так як може розбитися від удару. Також в чавунному посуді не слід зберігати їжу, так як її смак псується.
Нержавіюча сталь – легше і міцніше чавуну, але важче алюмінію. Як і чавун неіржавіюча сталь рівномірно нагрівається, але не вступає в реакцію з продуктами та іншими речовинами (наприклад, миючими засобами). Недоліками нержавійки є складність очищення та слабка стійкість до перегріву, в результаті чого з'являються синьо-зелені розводи. Нержавійка – найкращий матеріал для ковша або сотейника.
Важливо: якісна нержавійка має маркування 18/10, яка вказує на вміст в сталі хрому і нікелю. Ці метали надають нержавійці високу міцність, стійкість до корозії і подряпин, а також характерний блиск.
Титан – легше і міцніше чавуну, стійкий до деформації, корозії і високих температур. Титановий сотейник досить швидко нагрівається. При готуванні можна використовувати металеві лопатки та столові прилади. Але титан – дуже дорогий матеріал, тому така посуд зустрічається рідко.