Столові прилади - одна з важливих складових ресторану. Різнокаліберні, подряпані, неполірований ножі та виделки здатні зіпсувати враження навіть від самого вишуканого блюда, і тому до вибору столових приладів варто підійти відповідально.
Існує кілька параметрів вибору приладів.
По-перше, це матеріал і його якість. Найпоширенішими вважаються пластмаса, дерево, алюміній, нержавіюча сталь, мельхіор, а також столове срібло. Три останніх варіанти найчастіше застосовуються при сервіровці столів на прийомах і банкетах. Матеріал також має бути гігієнічним, адже він безпосередньо потрапляє в наш організм через їжу.
Другим параметром вибору вважається дизайн. Прилади не повинні бути занадто яскравими і відволікаючими увагу. На думку фахівців, краса, вишуканість і стриманість — три властивості, якими повинні володіти столові прилади. Звичайно, це не правило, і кожен вибирає сам, що підходить під ту чи іншу ситуацію (кухню, їдальню меблі, подія тощо). Єдина вимога — щоб дизайн не сприяв накопиченню бруду і залишків їжі.
І нарешті, практичність і універсальність використання також займають важливе місце.