Це продукт, без якого неможлива робота професійних бариста, барменів та кулінарів, оскільки сиропи також використовуються і для коктейлів, як безалкогольних, так і алкогольних.
Сироп дає насолоду, тому не варто додавати цукор.
Не бійтеся експериментів! Долучайте фантазію
Які існують сиропи для кави?
Якщо відкинути палітру смаків, то їх існує лише два види: солодкі та ароматизуючі. І це абсолютно різні речі.
Солодкі – це, простими словами, рідкий підсолоджувач. З ними потрібно бути обережними, якщо ви не любите дуже солодку каву.
Ароматизуючі сиропи використовують щоб надати каві певний смак.
Поділяються на чотири основні групи:
· Горіхові (мигдаль, фундук, макадамія тощо). Вони розкривають фруктову кислинку. Якщо додати їх у еспресо, то отримайте горіховий післясмак;
· Пряні (ваніль, гвоздика, кориця, імбир тощо). Пом'якшують гіркуватість, кислинку і міцність;
· Фруктово-ягідні (манго, малина, апельсин, полуниця тощо). Ці сиропи ідеальні для кави з молоком;
· Десертні (карамель, шоколад, тірамісу, пломбір тощо). Підкреслять смакові якості кави і трохи знизить її міцність.
Які ж сиропи підходять до кавових напоїв?
Однозначно, потрібно експерементувати та пробувати будь-які поєднання але класичні поєднання також є.
Бариста радять любителям подвійного еспресо та ристретто брати сиропи зі смаком карамелі, ванілі, шоколаду. Саме ці смаки ідеально доповнять максимально терпкі напої. Ванільний прибере кислинку в арабіці і знизить гіркоту робусти.
Так, класичні сорти кави (американо, еспресо, ристретто) краще доповнювати фруктово-ягідними сиропами.
Якщо любите каву по-східному, то використовуйте сироп зі смаком шоколаду чи мигдалю.
Тим, хто любить капучіно чи латте, варто вибрати фруктово-ягідні смаки, карамель та ваніль.
Моккачіно відмінно відтінюється горіховими сиропами, а також шоколадним.
Якщо ви плануєте приготувати молочний коктейль, не варто поєднувати його з лимонним, лаймовим або м'ятним смаком. Ці інгредієнти не можуть поєднуватися з основною складовою – молоком.
Перенасичувати каву сиропами Вам не порадить жоден барист, тому важливо знати, скільки їх потрібно додавати.
Зазвичай кількість сиропу, що додається до напою, вибирають на свій смак.
Незважаючи на це, існують загальні поради, яких рекомендують дотримуватися сучасні бариста:
- еспресо (50 мл) – 5 мл;
- американо (100-180 мл) – 10 мл;
- капучіно (200-250 мл) - 10-15 мл;
- латте (250-340 мл) – 20 мл;
- гарячі чи холодні кавові коктейлі (понад 350 мл) – 25-30 мл.